Zanimljivosti
Ljudi se oduvijek boje nepoznatog i drugačijeg pa nije čudno da se o tartufima od davnina pričaju svakojake priče…no vrijeme je da se bobu kaže „bob“, a popu „pop“
Istina o tartufima
Ljudi se oduvijek boje nepoznatog i drugačijeg pa nije čudno da se o tartufima od davnina pričaju svakojake priče…no vrijeme je da se bobu kaže „bob“, a popu „pop“
Istina o tartufima
Tartuf nije ni vještičja hrana, ni životinjska vrsta, ni mineral, kako se u prošlosti smatralo.
Tartufi ne nastaju kad munja pogodi vlažno tlo, kako su vjerovali stari Grci.
Bijeli tartuf ne raste u simbiozi s bilo kojim biljkama, rijetke su one koje imaju tu privilegiju.
Bijeli tartuf je spontana biljka: ne postoje uzgajališta, niti može rasti u bilo kakvom tlu.
Tartufe mogu nanjušiti svinje, psi i koze, no u lovu se danas većinom koriste samo trenirani psi.
Istarski bijeli tartuf može se pronaći samo od rujna do siječnja.
Tartufe se može tražiti i danju, ne samo noću.
Stari Grci i Rimljani koristili su tartufe kao poslasticu, afrodizijak i lijek.
Bijeli tartuf najbolje je konzumirati odmah, a najkasnije unutar desetak dana.
Bijeli tartuf smrzavanjem gubi sva svoja svojstva, u ulju fermentira, a u salamuri gubi okus i miris.
Svježi tartuf se ne guli niti se jede cijeli, najbolje ga je naribati na tanke listiće.
Tartuf nazivaju i dijamantom kuhinje, vilinskom jabukom, crnom kraljicom, draguljem siromašnih zemalja, mirisnim grumenom i crnim biserom.
Redovnicima je u srednjem vijeku bilo zabranjeno jesti tartufe iz straha da će zaboraviti na svoje zvanje.
Impressum:
ZIGANTE TARTUFI d.o.o.
Truffles & Products with truffles
Portoroška 15, Plovanija
52460 Buje, Hrvatska
Tel: +385 52 777 409
Tel: +385 52 777 410
@: support@zigantetartufi.com
Matični broj: 0311448
OIB: 31156649650
Član uprave: Adriano Zigante
Kontaktirajte nas
Portoroška 15, Plovanija, HR – 52460 Buje, HRVATSKA