Zanimljivosti

Ljudi se oduvijek boje nepoznatog i drugačijeg pa nije čudno da se o tartufima od davnina pričaju svakojake priče…no vrijeme je da se bobu kaže „bob“, a popu „pop“

down

Istina o tartufima

Glavni lik mnogih priča

  • Tartuf nije ni vještičja hrana, ni životinjska vrsta, ni mineral, kako se u prošlosti smatralo.

  • Tartufi ne nastaju kad munja pogodi vlažno tlo, kako su vjerovali stari Grci.

  • Bijeli tartuf ne raste u simbiozi s bilo kojim biljkama, rijetke su one koje imaju tu privilegiju.

  • Bijeli tartuf je spontana biljka: ne postoje uzgajališta, niti može rasti u bilo kakvom tlu.

  • Tartufe mogu nanjušiti svinje, psi i koze, no u lovu se danas većinom koriste samo trenirani psi.

  • Istarski bijeli tartuf može se pronaći samo od rujna do siječnja.

  • Tartufe se može tražiti i danju, ne samo noću.

  • Stari Grci i Rimljani koristili su tartufe kao poslasticu, afrodizijak i lijek.

  • Bijeli tartuf najbolje je konzumirati odmah, a najkasnije unutar desetak dana.

  • Bijeli tartuf smrzavanjem gubi sva svoja svojstva, u ulju fermentira, a u salamuri gubi okus i miris.

  • Svježi tartuf se ne guli niti se jede cijeli, najbolje ga je naribati na tanke listiće.

  • Tartuf nazivaju i dijamantom kuhinje, vilinskom jabukom, crnom kraljicom, draguljem siromašnih zemalja, mirisnim grumenom i crnim biserom.

  • Redovnicima je u srednjem vijeku bilo zabranjeno jesti tartufe iz straha da će zaboraviti na svoje zvanje.