Tartuf u Istri

Tartuf treba očistiti tek nekoliko minuta prije upotrebe pod mlakom vodom uz pomoć male četkice. Budući da je tartuf prilično osjetljiv, pažljivo čistite tartuf jer ne želite izgubiti njegove dragocijene dijelove.

Kako bi od tartufa izvukli njegov maksimum, najbolje je poslužiti ga na što jednostavniji način. Nemojte ga kuhati, već ga naribajte ili sitno narežite na toplo jelo kako bi uživali u aromi i mirisu. Odlično se sljubljuje uz tjesteninu, rižu, jaja, sirova jela poput carpaccia, te riblja jela. Kako bi uživali u okusu tartufa u njegovom najboljem izdanju, preporučujemo konzumaciju u što kraćem roku (unutar nekoliko dana).

Zamotajte svaki tartuf u papirnati ubrus bez uklanjanja zemlje s tartufa (ukoliko postoji). Ubruse mjenjajte svaki dan. Čuvajte u hladnjaku na +2°C/+4°C u posudi koja mora ostati blago otvorena kako bi tartuf mogao “disati”. Tijekom procesa sazrijevanja proizvodi koji se nalaze u vašem hladnjaku u blizini tartufa poput mlijeka, maslaca, sira i jaja mogu apsorbirati i poprimiti aromu tartufa.

down
Tuber Aestivum

Svježi crni ljetni tartuf

Tuber Aestivum

  • Otkrijte nježnu aromu svježeg ljetnog tartufa-Tuber Aestivum.
  • *Cijena ovisi o dnevnoj dostupnosti, odnosno količini ulova.
  • Sezona: od svibnja do listopada
  • Porijeklo: Istra
  • Tuber Aestivum, poznat i kao ljetni tartuf povezuje se s korijenjem nekoliko stabala: hrastom, bukvom, topolom, borom i lipom. Vanjština ovog tartufa je tamne boje s izraženom piramidalnom korom. Glavna razlika u usporedbi sa zimskim tartufom Tuber Melanosporumom leži iznutra. Naime, zimski je tartuf kremaste boje s lješnjakovim tonovima. Ljetni je tartuf također manje aromatičan od zimskog tartufa, nježnije sofisticirane arome. Ljetni tartuf izuzetna je gurmanska namirnica, te cjenovno povoljniji od zimskog tartufa. Zahvaljujući nježnom okusu nudi širok spektar kulinarsih mogućnosti. Savršena je nadopuna jelima od mesa, ribe, ali i sezonskim namirnicama i salatama.

Svježi crni tartuf

Tuber Uncinatum

Otkrijte Tuber Uncinatum

  • *Cijena ovisi o dnevnoj dostupnosti, odnosno količini ulova.
    Sezona: od rujna do siječnja
  • Porijeklo: Istra
    Tuber Uncinatum najrasprostranjeniji je jestivi tartuf u Europi.
    Molekularno je jednak Aestivumu, no preferira sjenovite lokacije te se zato razlikuje u okusu, mirisu i morfologiji spora. Vrijeme sazrijevanja je između rujna i siječnja.
  • Boja i unutarnja masa:
    Mesnata unutarnja masa (gleba) zrelog Tuber Uncinatuma čvrsta je, tamno smeđe boje, prošarana mnogim tankim bijelim linijama koje ne mijenjaju boju u dodiru sa zrakom. Njihov je vanjski sloj (peridij) taman i manje grub od vanjskog sloja Aestivuma.
    Ugodnog je okusa i mirisa, a osjetno je intenzivniji od ljetnog tartufa.
Tuber Uncinatum

Svježi bijeli tartuf

Tuber Magnatum Pico

  • Otkrijte kralja svih tartufa!
    *Cijena ovisi o dnevnoj dostupnosti, odnosno količini ulova.
  • Sezona: od listopada do prosinca
  • Porijeklo: Istra
  • Istarski bijeli tartuf jedan je od najpoznatijih u svijetu koji privlači mnoge gurmane i znalce kulinarstva. To je najekskluzivniji jestivi tartuf u cijelom svijetu. Magnatum Pico povezuje se s korijenjem stabala topole, vrbe, lijeske i hrasta, a vrijeme rasta je vrlo kratko- od listopada do prosinca. Vanjski sloj (peridij) je glatke oker žute boje, a ponekad može otkriti i rustikalne svijetlo crvene mrlje. Gleba (mesnata unutarnja masa) čvrste je građe, na početku bjelkasta, a zatim blijedožuta, oker smeđa, crvenkasto smeđa, prošarana mnogim tankim bijelim linijama.
  • Intenzivnog je mirisa, snažnog ali ugodnog okusa.
Tuber Magnatum Pico
Tuber Melanosporum

Svježi crni zimski tartuf

Tuber Melanosporum

  • Otkrijte Tuber Melanosporum
  • *Cijena ovisi o dnevnoj dostupnosti, odnosno količini ulova.
  • Sezona: od studenog do ožujka
  • Porijeklo: Istra
  • Tuber Melanosporum znanstveni je naziv za crni tartuf, poznat i kao najprestižniji crni tartuf.
  • Melanosporum ima kuglasti oblik sa smeđo- crnim vanjskim slojem te crvenkasto-crnom unutarnjom masom, izbrazdan svijetlim i tankim žilama, vrlo razgranatim. Od različitih varijanti crnog tartufa, smatra se najvrijednijim zbog izvrsnog okusa koji se jasnije očituje nakon termičke obrade (kuhanja). Znatno obogaćuje okus ribe, mesa, tjestenine, juha, pružajući intenzivniju aromu tijekom kuhanja.