Tartuf u Istri
“rođak” bijelog tartufa Magnatum Pico
Tuber borchii
- Sezona: od siječnja do travnja
- Podrijetlo: Istra
- Tuber borchii jestivi je tartuf izvrsnih kulinarskih kvaliteta, obično zvan bianchetto. Poznat također i kao “rođak” bijelog tartufa Magnatum Pico. Miris je u početku lagan, a kasnije prelazi u lagane tonove češnjaka. Okus je pomalo pikantan s notama gljiva.
- Borchii ima glatku i čistu koru, nijanse se kreću se od svijetlo oker do tamno narančaste. Koristi se za aromatiziranje tradicionalnih recepata i jelovnika, izvrstan za predjela od mesa i ribe.
Svježi crni ljetni tartuf
Tuber Aestivum
- Otkrijte nježnu aromu svježeg ljetnog tartufa-Tuber Aestivum.
- *Cijena ovisi o dnevnoj dostupnosti, odnosno količini ulova.
- Sezona: od svibnja do listopada
- Porijeklo: Istra
- Tuber Aestivum, poznat i kao ljetni tartuf povezuje se s korijenjem nekoliko stabala: hrastom, bukvom, topolom, borom i lipom. Vanjština ovog tartufa je tamne boje s izraženom piramidalnom korom. Glavna razlika u usporedbi sa zimskim tartufom Tuber Melanosporumom leži iznutra. Naime, zimski je tartuf kremaste boje s lješnjakovim tonovima. Ljetni je tartuf također manje aromatičan od zimskog tartufa, nježnije sofisticirane arome. Ljetni tartuf izuzetna je gurmanska namirnica, te cjenovno povoljniji od zimskog tartufa. Zahvaljujući nježnom okusu nudi širok spektar kulinarsih mogućnosti. Savršena je nadopuna jelima od mesa, ribe, ali i sezonskim namirnicama i salatama.
Svježi crni tartuf
Tuber Uncinatum
Otkrijte Tuber Uncinatum
- *Cijena ovisi o dnevnoj dostupnosti, odnosno količini ulova.
Sezona: od rujna do siječnja - Porijeklo: Istra
Tuber Uncinatum najrasprostranjeniji je jestivi tartuf u Europi.
Molekularno je jednak Aestivumu, no preferira sjenovite lokacije te se zato razlikuje u okusu, mirisu i morfologiji spora. Vrijeme sazrijevanja je između rujna i siječnja. - Boja i unutarnja masa:
Mesnata unutarnja masa (gleba) zrelog Tuber Uncinatuma čvrsta je, tamno smeđe boje, prošarana mnogim tankim bijelim linijama koje ne mijenjaju boju u dodiru sa zrakom. Njihov je vanjski sloj (peridij) taman i manje grub od vanjskog sloja Aestivuma.
Ugodnog je okusa i mirisa, a osjetno je intenzivniji od ljetnog tartufa.
Svježi bijeli tartuf
Tuber Magnatum Pico
- Otkrijte kralja svih tartufa!
*Cijena ovisi o dnevnoj dostupnosti, odnosno količini ulova. - Sezona: od listopada do prosinca
- Porijeklo: Istra
- Istarski bijeli tartuf jedan je od najpoznatijih u svijetu koji privlači mnoge gurmane i znalce kulinarstva. To je najekskluzivniji jestivi tartuf u cijelom svijetu. Magnatum Pico povezuje se s korijenjem stabala topole, vrbe, lijeske i hrasta, a vrijeme rasta je vrlo kratko- od listopada do prosinca. Vanjski sloj (peridij) je glatke oker žute boje, a ponekad može otkriti i rustikalne svijetlo crvene mrlje. Gleba (mesnata unutarnja masa) čvrste je građe, na početku bjelkasta, a zatim blijedožuta, oker smeđa, crvenkasto smeđa, prošarana mnogim tankim bijelim linijama.
- Intenzivnog je mirisa, snažnog ali ugodnog okusa.
Svježi crni zimski tartuf
Tuber Melanosporum
- Otkrijte Tuber Melanosporum
- *Cijena ovisi o dnevnoj dostupnosti, odnosno količini ulova.
- Sezona: od studenog do ožujka
- Porijeklo: Istra
- Tuber Melanosporum znanstveni je naziv za crni tartuf, poznat i kao najprestižniji crni tartuf.
- Melanosporum ima kuglasti oblik sa smeđo- crnim vanjskim slojem te crvenkasto-crnom unutarnjom masom, izbrazdan svijetlim i tankim žilama, vrlo razgranatim. Od različitih varijanti crnog tartufa, smatra se najvrijednijim zbog izvrsnog okusa koji se jasnije očituje nakon termičke obrade (kuhanja). Znatno obogaćuje okus ribe, mesa, tjestenine, juha, pružajući intenzivniju aromu tijekom kuhanja.