Što je tartuf?

Vrijedno grumenje navodno je nekoć stizalo do bogova i vještica, dok danas većina završava u gurmanskim specijalitetima za „obične smrtnike“

down
Zigante tartufi

Vrijedna gljiva ispod zemlje

Korisne informacije

Tartufi su vrsta jestivih gljiva koje rastu po zemljom, najčešće uz korijenje stabala poput hrasta, bukve, topole, vrbe i brijesta. Izgledaju poput gomolja i često ih se izgledom uspoređuje s krumpirom.
Uglavnom narastu od veličine trešnje do veličine jabuke, no ponekad se zna pronaći i znatno veći primjerak (poput slavnog Zigante Milleniuma od 1310 g). U kulinarskom su svijetu najpopularnije dvije osnovne vrste: crni i bijeli tartuf.

Tartufari i psi

Lov na tartufe

Tartufi rastu diljem Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike, no najznačajnijim nalazištima smatraju se Francuska i Italija. Najpoznatije nalazište tartufa u Hrvatskoj je dolina rijeke Mirne u Istri.

Tartufi se beru tek kad su zreli. Potragu ili takozvani lov vodi stručnjak tartufar, dok same tartufe istančanim njuhom pronalaze trenirani psi. Nekad su to činile svinje, no danas je to rijetkost. Naime, iako su jako vješte u pronalaženju tartufa, sve što pronađu često same i pojedu.

Nakon što pas kopanjem šapom ukaže na poziciju tartufa i dobije nagradu za pronalazak, tartufar gljivu pažljivo iskopa pazeći da je ne ošteti. Potom nastalu rupu ponovno zatvori kako bi omogućio razvoj novih korijena, odnosno rast novih tartufa. Tartufi se zatim perurazvrstavaju i ocjenjuju, uzimajući u obzir miris, veličinu, oblik i opći dojam. Tijekom ocjenjivanja tartuf se može i zarezati kako bi se vidjela boja njegove unutrašnjosti. Razvrstani i čisti, tartufi se naposljetku pakiraju za transport.

Prirodni afrodizijak

Gurmanske gljive

Tartufi se mogu opisati i kao gurmanske gljive, jer imaju opor, intenzivan, zemljani miris koji hrani daje jedinstven okus. Koriste se u vrlo malim količinama koje su ipak dovoljne da svako jelo pretvore u gurmanski doživljaj. Aromu tartufa nije lako opisati, pa asocijacije variraju od „šumskog poda“ i „mješavine čokolade i zemlje“ do „starih čarapa“, a često ih prati i epitet erotičnosti. Bez obzira na različite komentare, potražnja za tartufima uvijek je višestruko veća od ponude, zbog čega cijena može skočiti i do više tisuća eura po kilogramu.

White Truffle - Tuber Magnatum Pico