Pohrana
tartufa

Pravilna pohrana svježih tartufa zahtijeva pažnju i trud, no svaki zalogaj delicije pripremljene s tartufima iznova će dokazati da se uloženo itekako isplati

down
Zigante tartufi

Vrijedna gljiva ispod zemlje

Trud koji se isplati

Svježi tartuf nakon branja najprije valja dobro očistiti od zemlje nježnom četkom (poput meke četkice za zube) i tekućom hladnom vodom. Tartufi su osjetljivi organizmi koji dehidriraju i gube miris pa ih je najbolje konzumirati čim prije. Kako je vlaga najveći neprijatelj tartufa, prije i između uporabe suhi tartuf je najbolje zamotati u čisti papirnati ručnik, dobro zatvoriti u staklenku i pohraniti u vratima hladnjaka.

Uz dnevnu promjenu papirnatog ručnika, ova metoda skladištenja jamči visoku kvalitetu cijenjenog bijelog tartufa. Kada tartuf postane mekan, potrebno ga je odmah konzumirati jer je to znak da doseže svoju krajnju zrelost.

Intenzivna aroma

Svako jelo postaje
gurmanska poslastica

Na dulje razdoblje crni se tartufi mogu pohraniti u zamrzivač. U ledenom spremniku mogu stajati do 3 mjeseca iako će izgubiti nešto od arome. Mogu se smrznuti na dva načina: pojedinačno zamotani u foliju i vakuumirani u plastičnoj vrećici ili pakirani u plastičnim vrećicama s maslinovim uljem, bez dodira sa zrakom. Smrznute tartufe prije upotrebe nije potrebno odmrzavati – sitno naribane smrznute tartufe otopit će toplina hrane.

Crne tartufe također se može 2 do 3 dana ostaviti u hladnjaku u posudi sa svježim jajima. Aroma tartufa prožet će žumanjke i „običan“ omlet pretvoriti gurmansku poslasticu. Dobra ideja je svježe tartufe naribati i pomiješati s maslacem pa dobiveni maslac od tartufa smrznuti u manjim porcijama praktičnim za upotrebu.

Nikako se ne preporuča sušenje tartufa u kućnom dehidratoru jer se zbog topline i dugotrajnog procesa velik dio okusa tartufa gubi. Isto vrijedi i za kućno konzerviranje koje termoosjetljivim tartufima brzo oduzima okus.